Mega Mall, alături de Asociaţia React şi de Centrul de Transfuzie Sanguină București lansează a doua ediție a campaniei „Fii Mega-Salvator! Donează sânge!” și îi încurajează pe bucureșteni să contribuie la salvarea de vieți prin donarea de sânge.
Inițiativa este menită să crească rezervele de sânge disponibile în Centrul de Transfuzie Sanguină și să atragă atenția asupra importanței donării, în condițiile în care spitalele se confruntă cu o cantitate insuficientă de sânge pentru transfuzii.
În weekendul 21-22 aprilie, donatorii vor avea la dispoziție două centre de donare moderne, deschise publicului în intervalul orar 9:00-13:00, și vor fi asistați de două echipe de cadre medicale ale Centrului de Transfuzie Sanguină București. Principalul punct de recoltare se va afla la intrarea din Bulevardul Pantelimon, unde va fi amplasat un autobuz special compartimentat și dotat cu echipamente medicale necesare donării, în timp ce al doilea punct de donare va fi amenajat la nivelul -1 al centrului comercial.
Motivul principal al acestei campanii este nevoia de sânge din spitalele din România. Deși peste 600.000 de persoane au nevoie de sânge și preparate sangvine anual, doar sub 2% din totalul românilor donează – de 4 ori mai puțini decât media europeană. Conform datelor Institutului Național de Transfuzii, doar 1.500 de pungi de sânge sunt donate zilnic la nivelul întregii țări, în condițiile în care numai în București este nevoie de aproximativ 1.000 de pungi pe zi. În Capitală, se donează aproximativ 112 litri de sânge pe zi, adică un sfert din cantitatea necesară. Dintre cele 69 de spitale din București care au contract cu Centrul de Transfuzie București, 40 solicită zilnic sânge.
La fiecare donare sunt recoltați 450 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în 24 de ore şi celular în 12 săptămâni. Sângele recoltat de la un singur donator poate fi utilizat pentru preparate sangvine ce pot ajunge chiar și la 3 pacienți, dar de beneficii se bucură și donatorii. Astfel, o singură recoltare de sânge duce la scăderea cu 30% a riscului de paralizie și accident vascular, în timp ce rezistența organismului la traumatisme și nivelul imunității cresc. (A.D.).